Sexual Wellness - Seksueel Welzijn

Sexual Wellness - Seksueel Welzijn

Wat is Sexual Wellness (seksueel welzijn)?

Bron: Miss Steel 

Als je het niet helemaal zeker weet, ben je niet de enige.
Het bedenken van een solide definitie van sexual wellness is een moeilijke taak, omdat elke samenleving, elke cultuur en elk individu een andere perceptie heeft van wat het betekent om seksueel ‘gezond’ te zijn. Om nog maar te zwijgen over het feit dat er onmetelijke mythen, misvattingen en onnodige taboes in verband met seks zijn die hebben bijgedragen aan een onnauwkeurig of ongezond begrip van seksualiteit.

Deze ongezonde en negatieve associaties van seksueel welzijn zijn schadelijk voor relaties, de algemene kwaliteit van leven en het algehele welzijn. Wij leggen je in dit Blog graag uit waar Sexual Wellness wél voor staat.

Hoe definieer je seksueel welzijn?
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is Sexual Wellness een toestand van fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal welzijn met betrekking tot seksualiteit. Het is dus niet alleen de afwezigheid van ziekte, disfunctie of gebrek. Meer info bij SWN - Seksueel Welzijn Nederland

Sexual Wellness is een cruciale factor in onze fysieke en emotionele gezondheid. Onze seksualiteit is een gezond en natuurlijk onderdeel van wie we zijn. Het is een intieme uitdrukking van onze emoties en persoonlijke overtuigingen en helpt ons om contact te maken met de mensen om ons heen. Door ons seksuele welzijn te begrijpen en te vergroten, stemmen we onze lichamelijke gezondheid af op onze emoties en verbeteren we onze algehele gezondheid.

Een gezondheidsverklaring of het het gebruiken van een condoom tegen SOA’s maakt je dus niet automatisch seksueel gezond. Het hebben van een seksuele overdraagbare aandoening betekent daarentegen ook niet dat je niet seksueel gezond kunt zijn.

Hoe kun je seksueel gezond zijn?
Seksueel welzijn is het begrip dat seks niet alleen geslachtsgemeenschap of masturbatie is. Het heeft te maken met ons algehele welzijn, hoe we ons in ons vel voelen en hoe verbonden we zijn met onze partner(s).

Seksueel welzijn bestaat uit verschillende factoren, waaronder:

De seksuele rechten die we allemaal delen erkennen en respecteren.
Toegang hebben tot informatie over seksuele gezondheid, onderwijs en zorg.
Veilig vrijen en zorg zoeken als dat nodig is.
Het ervaren van seksueel genot, bevrediging en intimiteit indien gewenst.
Communiceren over seksuele gezondheid met anderen, inclusief seksuele partners en zorgverleners.
Voor de meesten van ons is seksueel welzijn nog onderdeel van een ontdekkingsreis. Probeer deze tips om jouw eigen seksuele welzijn te verbeteren:

Masturberen: met masturbatie kun je je lichaam verkennen en, wanneer je het samen met een partner doet, de intimiteit vergroten terwijl je meer over elkaar leert. Evenzo helpt masturbatie om het zelfrespect en het lichaamsvertrouwen te vergroten.

Seksspeeltjes: Ook een seksspeeltje kan helpen je eigen lichaam beter te leren kennen. Ontdek wat jij fijn vindt en communiceer zo makkelijker hierover bij seks met een partner.

Oefening: Oefening verhoogt niet alleen de bloedstroom en het energieniveau bij zowel mannen als vrouwen, maar het vermindert ook stress, wat de meest voorkomende libido-killer is.

Wees volledig aanwezig: Volledig bewust zijn tijdens een seksuele ontmoeting verhoogt plezier, intimiteit en verbinding. Vergroot je bewustzijn van wat je partner voelt en denk doelbewust en bewust na over je gedrag in een seksuele situatie.

Bezoek de dokter: er is niets beschamends aan het hebben van medische professionals om eventuele problemen op te lossen of eventuele vragen te beantwoorden. Laat je regelmatig testen en kijk een vaker naar wat er daar beneden gebeurt.

https://www.seksueelwelzijn.com

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.